Motion till Kyrkomötet
2005:48
av Key Lundegård
Demokratin inom Svenska kyrkan
|
Kyrkomötet
Mot 2005:48
|
Förslag till kyrkomötesbeslut
Kyrkomötet beslutar att uppdra åt Kyrkostyrelsen att utreda och återkomma till Kyrkomötet 2007 med förslag på förändringar i kyrkoordningen så att demokratin inom Svenska kyrkan får ett ännu bättre valsystem att tillämpa i kyrkovalen 2009 och som blir ännu mer i överensstämmelse med vad som gäller inom det svenska demokratiska samhället i övrigt.
Motivering
I lagen (1998:1591) om Svenska kyrkan stadgas i 2 § att ”Svenska kyrkan är en öppen folkkyrka, som i samverkan mellan en demokratisk organisation och kyrkans ämbete bedriver en rikstäckande verksamhet”. I kommentarerna till denna paragraf skrivs bland annat följande:
Som utgångspunkt för en kommande inomkyrklig reglering av valfrågorna torde enligt regeringen många av de föreskrifter i kyrkolagen och lagen (1972:704) om kyrkofullmäktigeval, m.m. som tidigare har tillämpats vid kyrkliga val kunna tjäna som förebild. Det har förutsatts att det också fortsättningsvis skall vara möjligt att påfordra proportionella val inom kyrkan.
Svenska kyrkans demokratiska organisation är dessutom en grundläggande förutsättning för den s.k. dubbla ansvarslinjen.
Den senaste tiden har speciellt tre händelser uppmärksammats som har gett reaktioner som starkt berör kyrkans demokratiska organisation.
Kommentarer kring små nomineringsgruppers deltagande i de kyrkliga valen
Svenska kyrkans nuvarande valsystem gör att många små nomineringsgrupper kan delta. Framför allt på kyrkomötesnivå ställer ett antal upp utan att erövra något mandat eller endast något enstaka mandat. Detta kan ifrågasättas, bland annat för att de inte av egen kraft kan delta i utskottsarbetet. I de allmänna valen har demokratin utvecklats under lång tid och fått lösningar som omfattas av flertalet i vårt land.
Den enklaste lösningen vore att liksom i val till riksdag och landsting införa en procentspärr för val till kyrkomöte och stiftsfullmäktige på 4 respektive 3 procent samt en valkretsspärr i samma val till 12 procent. En sådan lösning skulle också legitimera den demokratiska aspekten kring de kyrkliga valen, vilket knappast ett återinförande av elektorssystemet skulle göra.
I många församlingar och samfälligheters valkretsar är det bara en nomineringsgrupp som ställer upp
Jag har noterat att det i alltför många församlingar (620 st.) och samfälligheters valkretsar (186 st.) förekommer att endast en nomineringsgrupp ställer upp. Detta är ur demokratisk synpunkt helt förkastligt. Oftast förekommer detta i små församlingar och samfälligheter där väljarna dessutom är så få att även personvalsmöjligheten med 20 personkryss inte är en realitet. På detta sätt har väljarna inte någon möjlighet att påverka listans sammansättning. Listornas tillkomst har oftast inte föregåtts av vare sig någon fri kandidatnominering, något provval eller nomineringsstämma. Jag har mycket svårt att se att dessa val kan ges någon form av demokratisk legitimitet.
Jag föreslår därför att 64 § 38 kap. ändras enligt nedan:
I många församlingar och samfälligheter är det för få kandidater som ställer upp
Det är många församlingar och samfälligheter som har så få kandidater, även om fler än en nomineringsgrupp deltar, att någon egentlig demokrati inte kan upprätthållas. Här har kyrkoordningen enbart inriktat sig på att en församling skall vara beslutsmässig.
Om antalet kandidater som ställer upp är större än hälften och upp till lika med antalet ledamöter som skall väljas, kommer samtliga kandidater att väljas oavsett hur väljarna röstar, om det bara finns en nomineringsgrupp. I situationer där fler än en nomineringsgrupp ställer upp kan motsvarande även gälla respektive nomineringsgrupp. Detta är inte demokrati.
För att ge dessa val en demokratisk innebörd värd namnet bör tiden för anmälan av kandidater förlängas om antalet kandidater är lika med eller lägre än antalet ledamöter och ersättare som skall väljas samt att demokratiaspekten förs in i paragrafen om församlingskriterierna.
Mitt förslag är att 30 § 38 kap. förändras enligt följande:
30 § Om det totala antalet kandidater i en valkrets som anmälts den 15 maj är lika med eller lägre än antalet ledamöter och ersättare som skall väljas, skall stiftsstyrelsen omgående informera de nomineringsgrupper som till följd av registrering av beteckning har möjlighet anmäla kandidater i valkretsen om detta förhållande.
Stiftsstyrelsen skall samtidigt för valet ifråga förlänga tiden för registrering av gruppbeteckning och anmälan av kandidater i en sådan valkrets till den 15 juni.
och att 2 § 37 kap. punkt 3 ändras till:
Svärdsjö den 20 juli 2005
Key Lundegård
|